Flemmings hjemmeside: Hvorfor er Lille Heddinge kirke så høj?

Hvorfor er Lille Heddinge kirke så høj?


Det er noget af et mysterium hvorfor man i Lille Heddinge har bygget en meget stor og høj "fæstningskirke" i slutningen af 11-hundred-tallet, nogenlunde samtidig med at den største fare for angreb fra venderne drev over?

For nogle år siden lå jeg på stranden neden for klinten. Det var den weekend, hvor Sjælland-rundt blev afholdt og langt ude i horisonten øst for Møn, så jeg en mængde store farvede sejl på vej. Det var de store både i Sjælland-rundt, der skulle omvejen uden om Møn. Det ville tage dem flere timer, før de nåede Stevns, og endnu flere før de nåede op til København. Men jeg havde allerede set dem og kunne gøre mig mine forholdsregler.

Pludselig slog det mig, hvorfor man havde bygget et højt tårn 1½ km fra kysten på et relativt højt punkt: Det var et udsigtstårn. De tre stokværk skulle ikke (i første omgang) bruges til kornlager eller andet, de skulle bare gøre det lettere ad tre stiger at komme op på det flade tag og holde udkig.

Og når man så der oppefra fik øje på venderne, kunne man give signal enten med lys eller lyd til Store Heddinge kirke, som skimtes i det fjerne og derfra hele vejen videre til København, måske fra kirke til kirke, måske tværs over Køge bugt, så kong Valdemar og bisp Absalon kunne komme i skibene og ud og drive venderne væk, inden de nåede at gøre nogen skade. (Stevns har venderne nok ikke været så interesseret i, for byerne der lå godt beskyttet af den stejle klint, et stykke fra havet i modsætning til alle andre danske byer på den tid).

Det forklarer også, hvem der har bygget "kirken" i Lille Heddinge, nemlig de to ovennævnte, som en del af forsvaret af deres nye by/borg ved København.

Lille Heddinge kirke, siges det, ligner ikke nogen anden, og dog behøver man ikke gå længere end til Store Heddinge for at finde en pendant, der er lige så høj og oven i købet endnu flottere, nemlig Store Heddinge kirkes nuværende kor.

Går man en tur rundt om den forunderlige sekskantede kirke i Store Heddinge, kan man ikke undgå at bemærke, at koret slet ikke hører til. Det er tydeligvis ældre end resten af kirken, idet det ligger over en halv meter dybere. Det har nogle åbne munkegange, hvortil der er adgang ad en snæver trappe inde i kirken. Kravler man der op og op i Klintekongens hule, er det åbenlyst at denne bygning ikke oprindeligt hverken er et kirkekor eller et kirkeskib.

Da Absalon og Valdemar havde slået venderne eftertrykkeligt, var de to tårne i byerne med det samme navn blevet overflødige, og man overlod det til de almindelige borgere at bygge dem om til kirker. I Store Heddinge havde man flere penge og finere fornemmelser end i Lille, hvor man blot hægtede et kor på, uden at de to bygninger overhovedet hænger sammen.

I 1976 da man restaurerede Lille Heddinge kirke og fjernede kalken, kunne man se ud gennem den store "revne" der adskilte de to bygninger kor og skib.

Lige til venstre for koret stikker 3 flintesten ud af kridtet i den ellers så flot bearbejdede overflade. Er det rester fra noget, fx en trappe, der sad på gavlvæggen før koret blev bygget?

Og når man nu er ude på kirkegården, kan man glæde sig over de tre store lindetræer der står tæt sammen syd for kirken. Tidligere var der flere store lindetræer, men da et par af de 4, der stod tæt på en række lige nord for kirken, væltede i en vinterstorm i 1993, blev de alle fjernet og erstattet af en steneg (SIC!). Det er trist at de samme folk, der holder kirken så flot i stand, behandler beplantningen på kirkegården helt uden ærbødighed og historisk fornemmelse.

Kravler man ad en meget smal trappe op i tårnet, kan man komme ind oven på hvælvingerne og fornemme det stadig høje rum på 2. sal. Hvælvingerne giver en association til en meget tyk dame, som man kan bevæge sig ovenpå ad en smal gangbro af træ. En fantastisk oplevelse.


Tilbage til Flemmings hjemmeside.

This page hosted by Get your own Free Home Page